Dovanu idejos

Gimimo diena, Kalėdos, Velykos, krikštynos, Motinos diena, vardadienis, Valentino diena, Vestuvės, jubiliejus, išleistuvės, nei vienos iš šių švenčių neįsivaizduojame be kalno dovanų. Tokia tradicija atsirado dar Senovės Romoje, kurioje Naujų metų proga buvo dovanojamos mažos simbolinės dovanos: medžio šakelė arba vaisiai iš nuosavo sodo – tai apdovanojamajam turėdavo atnešti laimę ateinančiais metais. Viduramžiais populiari dovana tarp Europos didikų buvo gyvas dramblys iš Indijos arba Afrikos. Taigi galime matyti, jau nuo seniausių laikų egzistavo įvairiausios dovanų idėjos.
Daugelyje lietuvių kalbos žodynu nurodytas toks dovanos apibrėžimas – daikto, pinigų įteikimas kitam žmogui negaunant už tai jokio atlygio. Dažniausiai dovanos teikiamos švenčių proga. Dovanos tikslas emociškai teigiamai nuteikti adresatą. Kartais dovana siekiama išpirkti kaltę ar susitaikyti. Dovanos gali būti mažos ir didelės, brangios ir pigios, materialios ir nematerialios, tačiau egzistuoja dovanų idėjos, kurios savo išskirtinumu, reikšme, verte ar išmatavimais visiems giliai įsirėžė į atmintį. Galėtume išskirti dvi tokias įsimintinas dovanas: viena didžiausių ir brangiausių visų laikų dovanų yra legendinis Gintaro kambarys, kurį 1716 m. Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas I įteikė Rusijos carui Petrui I. O antrą galime laikyti didžiausia diplomatine dovana tiesiogine prasme – amerikiečių Laisvės statula. Ją Prancūzija padovanojo Jungtinėms Amerikos Valstijoms – Nepriklausomybės paskelbimo 1776 m. proga.
Pasaulyje yra žmonių su beribe fantazija ir išmone. Jų dėka atsiranda ir sąrašas dovanų, galinčių pretenduoti į keisčiausiųjų titulą. Galima paminėti kelias iš jų: nykščių imtynių ringas, dinozaurų griaučių kopijos – viena beprotiškiausių visų laikų dovanų idėjų. Nors ir sunku patikėti, bet Amerikoje yra nemažai žmonių, labiausiai trokštančių gauti dovanų šitokį daiktą. “Šokomatas” – tai šokolado automatas, kuris kas valandą “išspjauna” po mažutį saldumyną ir pasaldina darbo dienos rutiną. Jei per 30 sek. nepačiupsi šokoladinės dovanėlės – durelės užsidarys. “Šokomato” rezervuarą pripildo pats savininkas, tad viduje gali būti ir ne šokoladukai, bet, tarkim, džiovinti vaisiai. Žinoma, įmanoma ir “sukčiauti”, nelaukiant ištisos valandos: paspaudus viršuje esantį mygtuką, saldumynų durelės atsidarys kada tik panorėjus. Taip pat nepamirškime, magiškųjų kristalų rinkinio, kuris neva turi magiškų galių ir padeda jų šeimininkui įvairiose situacijose. Tačiau kartais norisi, kad dovana turėtų tam tikrą išskirtinę reikšmę gavėjui, o gal primintų jam dovanotoją. Netgi ir tokiems norams galime rasti pasiūlymą. Egzistuoja įdomus būdas dovanoms suteikti šį bei tą asmeniško – pvz., atspausdintus ir įrėmintus milžiniškus savo lūpų ar pirštų atspaudus arba savo DNR vaizdelį. Mėgstantiems alų gerti namie – ypatingos dovanos idėja, pavadinta “Užsiaugink nuosavą šešiavietį alaus rinkinį“. Jame – neva, viskas, ko reikia savam alui: 6 aliuminės alaus skardinių atidarymo ”auselės”, mini kastuvėlis skardinių auselių sodinimui, žymeklis derliaus sekimui, rankenėle derliaus „fiksavimui“ ir minibokalas alui. Kai kurias iš paminėtų dovanų atrodo net sunku sveiku protu įsivaizduoti, tačiau visos jos tikrai vertos vietos keisčiausių dovanų sąraše.
Mamai, tėčiui, močiutei, seneliui, seseriai, broliui, tetai, dėdei, pusbroliui, pusseseriai, mokytojui, draugui, žmonai, vyrui, sūnui, dukteriai, širdies ar gyvenimo draugui, kaimynui, kolegai skirtos dovanos susijusios su žmonių tarpusiavio ryšiu. Jei santykiai glaudūs norisi, kad dovana atspindėtų dovanotoją ar jo jausmui gavėjui, jei ryšys neartimas, dovana siekiama gauti gavėjo palankumą, atsilyginti, padėkoti už paslaugą ar tiesiog palaikyti draugiškus santykius. Tačiau iš esmės nei dovanų dydis, nei jų materialinė vertė nėra svarbūs, reikšmingiausios yra tik dovanų idėjos.

Tagged:

Leave a comment